Ciasto pomarańczowo – piernikowe

  • wyświetlono: 359 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Placek o smaku piernika z pyszną pomarańczową masą a la sernik gotowany z jogurtu greckiego. Całość polana białą czekoladą i obłożona kandyzowaną skórką pomarańczową. Ciasto nie za słodkie, raczej orzeźwiające. Pychotka, która szybko znika ze stołu.

P10

Składniki

Ciasto:
2 i ½ szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
5 jajek
250 g miękkiego masła lub margaryny
300 g śmietany 12% (1 pełna szklanka)
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
1 fiolka aromatu rumowego (2,5 ml)
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
3 opakowania jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tł. (3 x 400 g)
250 g masła
½ szklanki mleka
2 opakowania budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka każde)
2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym (na ½ L wody każde)

Dodatkowo:
1 opakowanie polewy o smaku białej czekolady – tylko do upłynnienia, gotowa w 5 min (100 g)
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto pomarańczowo – piernikowe

  • Ciasto pomarańczowo – piernikowe1. Przygotować ciasto – masło utrzeć z jajkami i cukrem. Nadal ucierając, dodać kolejno – śmietanę, przyprawę do piernika, aromat, proszek do pieczenia, proszek budyniowy. Na końcu wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto pomarańczowo – piernikowe2. Piec 45 – 50 min (180 st. C). Ciasto wystudzić, następnie nakłuć dość gęsto wykałaczką.
  • Ciasto pomarańczowo – piernikowe3. W garnku rozpuścić masło, dołożyć wszystkie opakowania jogurtu i wymieszać. W osobnym naczyniu dokładnie rozrobić oba opakowania proszku budyniowego w mleku, a następnie mieszankę wlać do zawartości garnka. Mieszając, zagotować.
  • Ciasto pomarańczowo – piernikowe4. Garnek zdjąć z palnika, natychmiast wsypać oba opakowania galaretki i mieszać, aż proszek całkowicie się rozpuści.
  • Ciasto pomarańczowo – piernikowe5. Tężejącą masę wyłożyć na przygotowane ciasto. Całość fantazyjnie ozdobić polewą przygotowaną wg instrukcji na opakowaniu oraz posypać skórką pomarańczową. Ciasto przechowywać w loówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiatagalaretkaCiastokremDeserna słodkojogurt greckikandyzowana skórka pomarańczowaplacekbiała czekoladaśmietanamasaprzyprawa do piernikapolewana zimnoorzeźwiającepiernikoweucieranepomarańczowena upałbudyń waniliowywarstwowearomatycznewilgotnejogurtowiecaromat rumowyprzepis_miesiąca1000sernik oszukanygotowany

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto piernikowe z dynią

Dodane przez: aczp1

Ciasto piernikowe z dynią

Szybkie w przygotowaniu i równie...

ŚWIĄTECZNE CIASTO PIERNIKOWE Z ANANASEM

Dodane przez: RITA creative

ŚWIĄTECZNE CIASTO PIERNIKOWE Z ANANASEM

Przepis na pyszne ciasto piernikowe...

Ciasto czekoladowo-pomaranczowe

Dodane przez: Magster

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Pyszne wilgotne ciasto o zapachu...

Pomarańczowe

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto pomarańczowe

Ten smakołyk piekę często, bo rodzina...

Klejące ciasto pomarańczowe

Dodane przez: rzelkazag

Klejące ciasto pomarańczowe

Bardzo słodkie, odwracane ciasto,...

ciasto kawowo-pomarańczowe

Dodane przez: bieniaszka

Ciasto kawowo - pomarańczowe

Jedno z lepszych ciast które przygotowałam....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE