Puszek okruszek

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszek okruszek to przepis dla niejednego łasucha! Kruchy spód i delikatna pianka pod jagodowo kruchą pierzynką to niebo w gębie! Do ciasta można użyć jagód, borówek lub malin :).

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    2,5 szklanki mąki pszennej (ja używam krupczatki)
    250 g zimnego masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru( jeśli ktoś lubi słodsze ciasto można dodać jeszcze płaską łyżkę)
    5 żółtek

    Pianka:
    5 białek
    1 szklanka drobnego cukru do wypieków(można użyć zwykłego)
    1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
    2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
    1/2 szklanki oleju słonecznikowego (można zastąpić też olejem rzepakowym)

    Ponadto:
    500 g malin lub jagód(tyle żeby zakryły wierzch pianki , borówek amerykańskich (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Puszek okruszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania kruchego ciasta:
    Do dużej miski lub na stolnicę, przesiewamy mąkę i proszek, następnie dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, lub siekamy je nożem. Dodajemy żółtka i cukier. Szybko ugniatamy. Pamiętamy, że ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania. Jeśli będzie zbyt sypkie możemy dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Dzielimy ciasto na dwie części 60% i 40%. Zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do zamrażarki. Po godzinie kontrolujemy czy ciasto jest twarde ( na tyle, żeby można było zetrzeć je na tarce).

    Blachę o wymiarach 33x20 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, większa połowę ciasta ścieramy na spód, lekko ugniatamy palcami. Podpiekamy spód w temp. 190 stopni ok 20 minut. Odstawiamy do przestudzenia.

    Kiedy spód jest wystudzony zaczynamy ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, zaczynamy dodawać po łyżce cukru i cukru wanilinowego, cały czas ubijamy na najwyższych obrotach. Powoli dodajemy budynie w proszku. Cały czas miksujemy. Na koniec wlewa olej , nie przerywamy ubijania.

    Na podpieczony spód wykładamy przygotowaną piankę, na piankę układamy owoce. Maliny układamy dziurkami do góry, inne owoce rozsypujemy na piance. Na górę ścieramy drugą połowę ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 190 stopni 30-40 minut, aż góra się lekko zarumieni. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!!!

Porady

Pamiętaj żeby nie rozmrażać owoców ( jeśli są mrożone). Pod wpływem ciepła woda wyparuje i nie wsiąknie w piankę. Nie przekraczaj czasu pieczenia, ciasto będzie wtedy bardzo kruche i rozwali się przy krojeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować