Rustykalna tarta z rabarbarem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Rozpływająca się w ustach maślana tarta z rabarbarem

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki pszennej,
    50g cukru,
    150 g zimnego masła,
    Szczypta soli
    Około 2 łyżki mleka

    Nadzienie:
    0,5 kg rabarbaru,
    3-4 łyżki cukru,
    1 łyżka soku z cytryny,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Dodatowo:
    1 łyżka kokosu lub bułki tartej,
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rustykalna tarta z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto utrzeć, aż połączą się w jedną całość. Uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na około 1h. W między czasie przygotować rabarbar.

    Rabarbar obrać, umyć i pokroić na kawałki około 1-2 cm. Dodać sok z cytryny i zasypać cukrem i odstawić na około godzinę. Odcedzić sok, który się zgromadził, a do rabarbaru dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać.

    Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto rozwałkować na placek o średnicy około 30 cm i położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posypać delikatnie kokosem lub bułką tartą zostawiając około 3-4 cm wolnego brzegu, wyłożyć rabarbar, a brzegi ciasta zawinąć na owoce.
    Piec około 30-35 minut, aż będzie ładnie zarumienione. Pod koniec można zmniejszyć temperaturę do 175 stopni.

    Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować