Rustykalna tarta z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto utrzeć, aż połączą się w jedną całość. Uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na około 1h. W między czasie przygotować rabarbar.
Rabarbar obrać, umyć i pokroić na kawałki około 1-2 cm. Dodać sok z cytryny i zasypać cukrem i odstawić na około godzinę. Odcedzić sok, który się zgromadził, a do rabarbaru dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto rozwałkować na placek o średnicy około 30 cm i położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posypać delikatnie kokosem lub bułką tartą zostawiając około 3-4 cm wolnego brzegu, wyłożyć rabarbar, a brzegi ciasta zawinąć na owoce.
Piec około 30-35 minut, aż będzie ładnie zarumienione. Pod koniec można zmniejszyć temperaturę do 175 stopni.
Komentarze