Rustykalna tarta z rabarbarem i migdałami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Dla odmiany, nieco inna tarta na kruchym cieście z zapieczonym kremem migdałowym i cienkimi paskami młodego rabarbaru. Ciasto cienkie ale pełne smaków, od prawie marcepanowej masy migdałowej po kawaskowaty rabarbar.

  • 45 min

Składniki:

  • kruche ciasto:
    150 g mąki pszennej
    1 jajko
    1 płaska łyżka cukru pudru
    60 g masła

    masa migdałowa:
    90 g mielonych migdałów
    70 g cukru
    70 g miękkiego masła
    1 zaokrąglona łyżka mąki pszennej
    1 duże jajko
    kilka łodyg rabarbaru

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z rabarbarem Tarty Desery

Rustykalna tarta z rabarbarem i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, cukier puder i masło, zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować na dużej blasze do pieczenia na kształt prostokąta o wymiarach ok. 31x21 cm.
  • 2. masa migdałowa:
    Do miski wsypać cukier, dodać masło, mąkę i jajko, krótko zmiksować. Wsypać migdały, wymieszać. Powstałą masę wyłożyć na ciasto, równo rozprowadzić zostawiając ok. 1 cm puste brzegi. Rabarbar, o długości trochę mniejszej niż ciasto, ułożyć na masie migdałowej (mój rabarbar był bardzo cienki), zawinąć puste brzegi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować