Penne z boczkiem w śmietanie z szafranem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zadziwiająco smaczne włoskie danie, do którego możemy wykorzystać nie tylko wędzony boczek, ale także nieco lżejsze wędliny, które równie smakowicie prezentują się po usmażeniu. Danie przygotowuje się błyskawicznie, a na talerzu wygląda bardzo świeżo.

  • 20 min

Składniki:

  • 300 g makaronu penne
    185 g wędzonego boczku (w kawałkach)
    1 mała cebula
    160 ml śmietany Rama do gotowania
    2 g szafranu
    sól
    czarny pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Penne z boczkiem w śmietanie z szafranem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub al dente. Podebrać 1/2 szklanki osolonej wody z gotowania i rozpuścić w niej szafran. W tym samym czasie na patelni podsmażyć boczek, który powinien się ładnie wytopić. Cebulę drobno posiekać i dodać do boczku. Śmietanę odmierzyć i przelać do szklaneczki a następnie dodać na patelnię. Sos gotować na małym ogniu. Do szklanki po śmietanie przelać wodę z rozpuszczonym szafranem i wymieszać całość delikatnie łyżką, tak by woda zabrała resztki śmietany ze ścianek naczynia. Całość przelać na patelnie i wymieszać. Dodać sól do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Makaron odcedzić i dodać na patelnię. Podkręcić nieco ogień i mieszać, aby sos oblepił makaron. Podawać na płaskich talerzach udekorowanych posiekaną natką pietruszki i zmielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Makaron Śmietana Szafran

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować