Risotto z szafranem, boczkiem i warzywami

4.83 (6 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kremowe risotto z natką pietruszki i szafranem oraz aromatyczną nutą wędzonego boczku. Całość podawana z warzywami ugotowanymi na parze. To pyszne danie, które przygotujemy w kilka chwil :)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 160 g ryżu Arborio
    - 125 g wędzonego boczku
    - 1 pęczek natki pietruszki
    - 2 cebule szalotki
    - 1 kieliszek wytrawnego białego wina
    - 2 łyżki startego parmezanu
    - 700 ml bulionu*
    - 1/3 szklanki śmietanki 18 %
    - szczypta szafranu
    - 1,5 łyżki masła
    - pieprz do smaku

    WARZYWA
    - 2 małe marchewki
    - 1/2 małej cukinii
    - 4 małe słodkie papryczki
    - 10 papryczek Pimientos de Padrón
    - świeża bazylia (do dekoracji)

    * Bulion nie powinien być mocno słony, ponieważ wędzony boczek oraz parmezan nadadzą daniu wystarczająco słonego smaku. Przygotujmy wcześniej intensywny wywar mięsny lub warzywny, ale dosólmy go delikatnie.
Wystaw ocenę:

4.83 (6 ocen)

Zobacz również:

Risotto

Risotto z szafranem, boczkiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy i kroimy na ćwiartki, a cukinię w plastry. Kawałki marchewki układamy w parowarze lub garnku do gotowania na parze. Gotujemy je pod przykryciem przez około 8 - 10 minut, a następnie dodajemy cukinię oraz papryczki i gotujemy wszystko przez kolejne 10 minut. Warzywa doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 2. Boczek kroimy w kostkę i rumienimy go na patelni. Następnie dodajemy do niego masło i szklimy pokrojone drobno szalotki. Do boczku i szalotki dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem. Gdy alkohol odparuje, ryż podlewamy partiami bulionem (pamiętając o częstym mieszaniu). W połowie podlewania ryżu dodajemy nitki szafranu, a przy ostatniej partii bulionu dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz śmietankę.
  • 3. Gdy ryż wchłonie cały płyn i będzie miał odpowiednią konsystencję, doprawiamy go świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy starty parmezan, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu przez około 2 minuty. Gotowe risotto wykładamy na talerze i podjemy z warzywami ugotowanymi na parze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować