Penne z sosem śmietanowym z boczkiem wędzonym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Do dobrego makaronu wystarczy prosty, kilkuskładnikowy sos by powstało pyszne i sycące danie. Delikatnie słony z pysznym posmakiem wędzonego boczku.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -300 g makaronu penne
    -200 ml śmietanki UHT
    -1/2 cebuli
    -200 g wędzonego boczku krojonego w kostkę
    -1 łyżka oleju
    -sól, pieprz
    -opcjonalnie: szczypta ostrej papryczki, tarty żółty ser do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Penne z sosem śmietanowym z boczkiem wędzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente. Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na łyżce oleju. Dodać boczek i przesmażyć. Zalać śmietanką i doprawić solą, pieprzem i ewentualnie papryką. Całość poddusić kilka minut do lekkiego zredukowania i przeniknięcia się smaków. Wymieszać z makaronem. Podawać na ciepło posypany tartym żółtym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Boczek wędzony Makaron Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować