Pappardelle z krewetkami i szafranem

  • wyświetlono: 369 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

"Pappardelle fresche con gamberetti e zafferano" - czyli, świeży makaron domowej roboty "pappardelle" z krewetkami, pomidorkami cherry i szafranem. A wszystko podlane białym wytrawnym winem i oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.

15775780-cook-pizza-illustration-isolated-on-a-white-background
  • 40min

Składniki

Ciasto na makaron:
- 100 g mąki włoskiej do makaronu typ "00"
- 1 jajko
- szczypta posiekanej natki pietruszki
- szczypta soli

Sos:
- jeden ząbek czosnku
- 100 ml białego wytrawnego wina
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- pomidorki koktajlowe - ok. 12 sztuk
- szafran - jedno opakowanie 0,12 g
- krewetki "black tiger" ok. 10, lub więcej wg gustu
- świeża natka do posypania.

Sposób przygotowania przepisu:

Pappardelle z krewetkami i szafranem

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, natkę, oraz jajko, wymieszać i ugniatać wszystkie składniki, aby powstało gładkie ciasto, w razie potrzeby dodać troszkę wody. Zawinąć w folię i dać mu odpocząć. Ciasto podzielić na 3-4 porcję i cienko rozwałkować, po czym wykrawać szerokie wstążki makaronu, czyli pappardelle, można to uczynić szerokim nożem lub kółkiem do krojenia pizzy. Chwile podsuszyć na blacie, bądź na ścierce.

    Sos:
    Na patelnię wlać oliwę z oliwek i dodać posiekany cienko czosnek w plasterki, po czym trochę go tylko rozgrzać i wrzucić obrane i oczyszczone krewetki, chwilę dusić razem i wlać białe wino. Dorzucić pomidorki, szafran, natkę i sól do smaku. Redukujemy do konsystencji sosu, jeśli sos jest za gęsty dolać trochę wody. Krewetki dusimy krótko, około 5-8 minut.

    Gotujemy naszą pastę w dużej ilości posolonej wody, oczywiście "al dente", dodajemy do sosu, mieszamy lekko podgrzewając patelnie, wykładamy nasze danie i polewamy jeszcze świeżą, surową oliwą z oliwek, można posypać natką pietruszki.

Porady

Czosnek tylko lekko podgrzewamy, jeśli go przyrumienimy, całe danie będzie smakować smażonym czosnkiem.

Jeśli mamy w całości np. krewetki królewskie, starannie czyścimy, a głowy w całości wrzucamy jako pierwsze na patelnię i smażymy, później czosnek, krewetki jak w przepisie, tylko głowy przygniatamy drewnianą łyżką, aby wydobyć krewetkową zawartość smakową do sosu.

Aby ugotować świeży makaron "al dente", należy go dłużej suszyć.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilmakarondania_dla_urodykuchnia włoskakrewetkiszafranpappardellepasta frescagamberettizafferano

Komentarze

Podobne przepisy

Paella z krewetkami i chorizo

Dodane przez: PolskaGotuje

Paella z krewetkami i chorizo

Pyszne danie z hiszpańskim rodowodem...

Pappardelle z gorgonzolą i ruccolą.

Dodane przez: AnnaCh

Pappardelle z sosem gorgonzola i ruccolą

Kremowy delikatny sos, jajeczne...

szpinakowe pappardelle z domowym pesto.

Dodane przez: tymiankowa

szpinakowe pappardelle z cukinią i domowym...

makaron, cukinia i bazylia to połączenie...

Pappardelle z tuńczykiem, gorgonzolą i pomidorkami koktajlowymi

Dodane przez: Ania321

Pappardelle z tuńczykiem, gorgonzolą i pomidorkami...

Proste w przygotowaniu, smaczne...

pappardelle1

Dodane przez: klaudia1984

Pappardelle z łososiem, pomidorkami i rukolą

Pełnoziarniste pappardelle własnej...

Makaron z krewetkami i szpinakiem

Dodane przez: Kloruś

Makaron z krewetkami i szpinakiem

Bardzo szybkie danie obiadowe z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE