Placek drożdżowy z dodatkiem musu ze śliwek z kompotu, z orzeźwiającą nutą mięty. Do tego przyjemny smak i aromat przypraw korzennych i idealne ciasto do popołudniowej kawy gotowe.
20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 i ½ szklanki mąki pszennej
1 kopiasta szklanka kaszy manny błyskawicznej
1 i ½ szklanki cukru + 1 łyżka
3 jajka
1/3 szklanki oleju
2/3 szklanki ciepłego mleka
100 g świeżych drożdży
350 g pozbawionych pestek, osączonych śliwek z kompotu
2 łyżki posiekanej mięty
1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
Ciasto drożdżowe ze śliwkami, miętą i przyprawą do piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać w mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 15 min).
Jajka, olej, cukier (1 i ½ szklanki) i przyprawę do piernika utrzeć na puszystą masę. Dodać zblendowane z miętą śliwki i wymieszać.
Dołożyć wyrośnięte drożdże – ponownie wymieszać. Wsypać kaszę oraz mąkę – całość jeszcze raz dokładnie wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (60 min).
2.Masę przełożyć do formy (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia i pozostawić na 10 – 15 min. Ciasto piec ok. 60 min w temp. 180°C.
Komentarze