Ciasto drożdżowe ze śliwkami, miętą i przyprawą do piernika

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Placek drożdżowy z dodatkiem musu ze śliwek z kompotu, z orzeźwiającą nutą mięty. Do tego przyjemny smak i aromat przypraw korzennych i idealne ciasto do popołudniowej kawy gotowe.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej
    1 kopiasta szklanka kaszy manny błyskawicznej
    1 i ½ szklanki cukru + 1 łyżka
    3 jajka
    1/3 szklanki oleju
    2/3 szklanki ciepłego mleka
    100 g świeżych drożdży
    350 g pozbawionych pestek, osączonych śliwek z kompotu
    2 łyżki posiekanej mięty
    1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe ze śliwkami, miętą i przyprawą do piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami, miętą i przyprawą do piernika 1. Drożdże wymieszać w mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 15 min).
    Jajka, olej, cukier (1 i ½ szklanki) i przyprawę do piernika utrzeć na puszystą masę. Dodać zblendowane z miętą śliwki i wymieszać.
    Dołożyć wyrośnięte drożdże – ponownie wymieszać. Wsypać kaszę oraz mąkę – całość jeszcze raz dokładnie wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (60 min).
  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami, miętą i przyprawą do piernika 2. Masę przełożyć do formy (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia i pozostawić na 10 – 15 min. Ciasto piec ok. 60 min w temp. 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować