Pierożki dim-sum - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i sól wsypać do miski. Stopniowo dodawać wodę, mieszając ciasto. Rozrobione zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
2.W międzyczasie przygotować farsz. W garnku rozgrzać olej, cebulę i czosnek. Dodać imbir, słodką paprykę i curry. Gdy cebula się zeszkli, dodać startą marchewkę, wsypać soczewicę, wymieszać, a po chwili dodać szklankę wody. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować całość, aż soczewica zmięknie. Doprawić sosem sojowym.
3.Ciasto na pierożki cienko rozwałkować na kwadrat na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić je na małe kwadraciki o boku około 6 cm. Na środek każdego kawałka ciasta kłaść łyżeczkę farszu i zawinąć boki ciasta do środka. Pierożki gotować na parze około 7 minut.
Porady
Prosta, chińska kuchnia. Pierożki świetnie sprawdzą się jako danie główne zarówno dla wegetarian jak i ludzi którzy lubią eksperymentować ze smakami. :)
Komentarze