Pierożki Dim-Sum

0 (0 ocen)

  • 30 min

Chińskie pierożki gotowane na parze z soczewicą, mniam!

  • 30 min

Składniki:

  • 180g mąki pszennej, 130ml gorącej wody, szczypta soli, szklanka soczewicy(wcześniej namoczonej), 1 marchew, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru, 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, sos sojowy, olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne Sosy

Pierożki dim-sum - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i sól wsypać do miski. Stopniowo dodawać wodę, mieszając ciasto. Rozrobione zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
  • 2. W międzyczasie przygotować farsz. W garnku rozgrzać olej, cebulę i czosnek. Dodać imbir, słodką paprykę i curry. Gdy cebula się zeszkli, dodać startą marchewkę, wsypać soczewicę, wymieszać, a po chwili dodać szklankę wody. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować całość, aż soczewica zmięknie. Doprawić sosem sojowym.
  • 3. Ciasto na pierożki cienko rozwałkować na kwadrat na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić je na małe kwadraciki o boku około 6 cm. Na środek każdego kawałka ciasta kłaść łyżeczkę farszu i zawinąć boki ciasta do środka. Pierożki gotować na parze około 7 minut.

Porady

Prosta, chińska kuchnia. Pierożki świetnie sprawdzą się jako danie główne zarówno dla wegetarian jak i ludzi którzy lubią eksperymentować ze smakami. :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Sos sojowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować