Zdrowe, smaczne, lekkie, gotowane na parze w bambusowym parowniku i w nim podawane, są wspaniałym, oryginalnym daniem przygotowanym samemu w domu dla ukochanej osoby lub gościa:))
60 min
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
CIASTO
250 ml gorącej wody
300 g mąki pszennej
szczypta soli
Wegańskie pierożki dim–sum - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce wymieszaj łyżką mąkę i sól z gorącą wodą. Pozostaw pod przykryciem na 30 min.
2.Batat pokrój w kostkę i gotuj 5 minut w lekko osolonej wodzie (tak jak ziemniaki), dodaj mrożony groszek, gotuj kolejne 5 min. do miękkości batatów. Następnie warzywa odcedź.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę z zmiażdżonym czosnkiem, dodaj kminek i imbir, następnie bataty oraz groszek. Podsmaż farsz około 2-3 min. rozgnieć bataty i groszek, dodaj pastę curry, wymieszaj, sos sojowy ponownie wymieszaj oraz sok z cytryny. Sprawdź smak i ewentualnie dodaj sosu sojowego lub soku z cytryny. Na koniec dodaj pokrojone orzechy nerkowca. Całość wymieszaj i ostudź.
3.Ciasto na pierożki po 30 minutach wyrabiaj ręką do uzyskania jednolitej konsystencji. Przedziel je na pół, jedną część przykryj szczelnie by nie wyschła a z drugiej rozwałkowanej na grubość około 2 mmm, wytnij małe krążki na których małą łyżeczką układaj farsz. Sklejaj pierożki w trzech miejscach żeby powstałe zgrabne trójkąciki.
Zagotuj wodę w garnku, ustaw na nim dwupoziomowy parownik z pierożkami. Gotuj 8 minut i podawaj w parowniku na stół:)) Smacznego:))
Komentarze