WEGAŃSKIE PIEROŻKI DIM–SUM

  • wyświetlono: 2677 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Zdrowe, smaczne, lekkie, gotowane na parze w bambusowym parowniku i w nim podawane, są wspaniałym, oryginalnym daniem przygotowanym samemu w domu dla ukochanej osoby lub gościa:))

moniquelodz
  • 2 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

CIASTO
250 ml gorącej wody
300 g mąki pszennej
szczypta soli

FARSZ
2 łyżki oleju rzepakowego
1 batat (około 350 g)
1 szklanka groszku zielonego mrożonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki pasty curry
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki imbiru (sproszkowanego)
1/3 szklanki nerkowców
1-2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

WEGAŃSKIE PIEROŻKI DIM–SUM

  • 1. W dużej misce wymieszaj łyżką mąkę i sól z gorącą wodą. Pozostaw pod przykryciem na 30 min.
  • 2. Batat pokrój w kostkę i gotuj 5 minut w lekko osolonej wodzie (tak jak ziemniaki), dodaj mrożony groszek, gotuj kolejne 5 min. do miękkości batatów. Następnie warzywa odcedź.
    Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę z zmiażdżonym czosnkiem, dodaj kminek i imbir, następnie bataty oraz groszek. Podsmaż farsz około 2-3 min. rozgnieć bataty i groszek, dodaj pastę curry, wymieszaj, sos sojowy ponownie wymieszaj oraz sok z cytryny. Sprawdź smak i ewentualnie dodaj sosu sojowego lub soku z cytryny. Na koniec dodaj pokrojone orzechy nerkowca. Całość wymieszaj i ostudź.
  • 3. Ciasto na pierożki po 30 minutach wyrabiaj ręką do uzyskania jednolitej konsystencji. Przedziel je na pół, jedną część przykryj szczelnie by nie wyschła a z drugiej rozwałkowanej na grubość około 2 mmm, wytnij małe krążki na których małą łyżeczką układaj farsz. Sklejaj pierożki w trzech miejscach żeby powstałe zgrabne trójkąciki.
    Zagotuj wodę w garnku, ustaw na nim dwupoziomowy parownik z pierożkami. Gotuj 8 minut i podawaj w parowniku na stół:)) Smacznego:))

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogikuchnia azjatyckaolej rzepakowypierożkikuchnia wegańskabatatydim-sumprzepis_z_olejem_rzepakowympierożki dim_sum

Komentarze

Podobne przepisy

Sum w sosie porowym

Dodane przez: anita176

Sum w sosie porowym

Pyszne danie obiadowe

Chinkali (gruzińskie pierożki)

Dodane przez: Kasia_S

Chinkali (gruzińskie pierożki)

dodanie bulionu sprawia, iż pierożki...

Serowe pierożki z bananem

Dodane przez: Cukiereczek

Serowe pierożki z bananem

Pierożki na jeden kęs, małe i zgrabne,...

pierożki przedszkolaka

Dodane przez: pocztylion2221

Pierożki przedszkolaka

Przepyszne i sycące danie można...

Włoskie pierożki

Dodane przez: gukinga

Włoskie pierożki

Chrupiące pierożki z aromatycznym...

Sum po azjatycku

Dodane przez: czarrna

Sum po azjatycku

Ryba w ostrym sosie

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE