REKLAMA

WEGAŃSKIE PIEROŻKI DIM–SUM

wyświetlono: 3559 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Zdrowe, smaczne, lekkie, gotowane na parze w bambusowym parowniku i w nim podawane, są wspaniałym, oryginalnym daniem przygotowanym samemu w domu dla ukochanej osoby lub gościa:))

opublikowany: 09.04.2017
Udostępnij Pinterest
  • dla 2 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO
    250 ml gorącej wody
    300 g mąki pszennej
    szczypta soli

    FARSZ
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 batat (około 350 g)
    1 szklanka groszku zielonego mrożonego
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łyżeczki pasty curry
    1/2 łyżeczki kminku
    1/2 łyżeczki imbiru (sproszkowanego)
    1/3 szklanki nerkowców
    1-2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka soku z cytryny
Ocena:

(średnia 4.5 z 182 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce wymieszaj łyżką mąkę i sól z gorącą wodą. Pozostaw pod przykryciem na 30 min.
  • 2. Batat pokrój w kostkę i gotuj 5 minut w lekko osolonej wodzie (tak jak ziemniaki), dodaj mrożony groszek, gotuj kolejne 5 min. do miękkości batatów. Następnie warzywa odcedź.
    Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę z zmiażdżonym czosnkiem, dodaj kminek i imbir, następnie bataty oraz groszek. Podsmaż farsz około 2-3 min. rozgnieć bataty i groszek, dodaj pastę curry, wymieszaj, sos sojowy ponownie wymieszaj oraz sok z cytryny. Sprawdź smak i ewentualnie dodaj sosu sojowego lub soku z cytryny. Na koniec dodaj pokrojone orzechy nerkowca. Całość wymieszaj i ostudź.
  • 3. Ciasto na pierożki po 30 minutach wyrabiaj ręką do uzyskania jednolitej konsystencji. Przedziel je na pół, jedną część przykryj szczelnie by nie wyschła a z drugiej rozwałkowanej na grubość około 2 mmm, wytnij małe krążki na których małą łyżeczką układaj farsz. Sklejaj pierożki w trzech miejscach żeby powstałe zgrabne trójkąciki.
    Zagotuj wodę w garnku, ustaw na nim dwupoziomowy parownik z pierożkami. Gotuj 8 minut i podawaj w parowniku na stół:)) Smacznego:))
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Norikun Norikun

Pierożki Dim-Sum

Chińskie pierożki gotowane na parze z soczewicą, mniam!

kategoria: Pierogi Dania główne Sosy opublikowany: 05.02.2014 | wyświetlono: 942 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Gosia13

Sum

Smaczna rybka bez ości ;) idealna dla dzieci

kategoria: Dania główne opublikowany: 24.01.2011 | wyświetlono: 1094 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: czarrna DSC_2816

Sum po azjatycku

Ryba w ostrym sosie

kategoria: Dania główne ryba sos pomidorowy opublikowany: 14.12.2017 | wyświetlono: 403 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: vendea vendea

Wegańskie calzone

Zagraniczna wariacja na temat pieroga.

kategoria: Pierogi Dania główne opublikowany: 31.12.2013 | wyświetlono: 1665 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE