REKLAMA

Wigilijny Sum

wyświetlono: 103 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Jak co roku szukamy pomysłów na dania Wigilijne, proponuję przygotować rybę ze śmietaną i sosem pieczarkowym. Smak tej ryby rozpływa się w ustach. Gdy raz posmakujesz, będziesz prosić o dokładkę.

opublikowany: 25.11.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 kg ryby Suma
    • 1 łyżka przyprawy do ryby
    • Mąka do panierki
    • Olej do smażenia
    • 1 kg pieczarek
    • 4 szt. cebuli
    • 330 ml śmietany 30%
    • Pieprz
    • Sól
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Okazje:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • ryb 1. Rybę kroję na mniejsze kawałki, doprawiam solą oraz przyprawą do ryby. Obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po usmażeniu układam na dnie naczynia żaroodpornego.
  • cebula 2. Cebulę obieram, kroję w krążki i smażę na rozgrzanym oleju około dziesięciu minut. Cebulę układam na rybie
  • sos 3. Pieczarki myję, kroję w plasterki i również smażę na rozgrzanym oleju. Doprawiam pieprzem oraz solą. Pod koniec smażenia wlewam śmietanę i gotuję do chwili zagotowania. Grzyby układam na cebuli.
  • ryba 4. 4. Piekę 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C pod przykryciem.
    5. Ryba gotowa.
    6. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anita176 20190925_154312

Wigilijny sum po żydowsku

Znakomite danie wigilijne

kategoria: Przystawki opublikowany: 09.11.2014 | wyświetlono: 837 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Gosia13

Sum

Smaczna rybka bez ości ;) idealna dla dzieci

kategoria: Dania główne opublikowany: 24.01.2011 | wyświetlono: 1104 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: czarrna DSC_2816

Sum po azjatycku

Ryba w ostrym sosie

kategoria: Dania główne ryba sos pomidorowy opublikowany: 14.12.2017 | wyświetlono: 428 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Świeca Urszula Świeca Urszula

Sum zapiekany ze szpinakiem

Zapiekanka ze świeżej rybki prosto z rzeki Bug. Uwielbiam rybki pod każdą postacią.

kategoria: ryba Zapiekanki opublikowany: 24.08.2018 | wyświetlono: 293 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: anita176 20190925_154312

Sum w sosie porowym

Pyszne danie obiadowe

kategoria: Dania główne opublikowany: 31.08.2018 | wyświetlono: 429 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE