Wigilijny Sum

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jak co roku szukamy pomysłów na dania Wigilijne, proponuję przygotować rybę ze śmietaną i sosem pieczarkowym. Smak tej ryby rozpływa się w ustach. Gdy raz posmakujesz, będziesz prosić o dokładkę.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 kg ryby Suma
    • 1 łyżka przyprawy do ryby
    • Mąka do panierki
    • Olej do smażenia
    • 1 kg pieczarek
    • 4 szt. cebuli
    • 330 ml śmietany 30%
    • Pieprz
    • Sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb

Wigilijny sum - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryb 1. Rybę kroję na mniejsze kawałki, doprawiam solą oraz przyprawą do ryby. Obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po usmażeniu układam na dnie naczynia żaroodpornego.
  • cebula 2. Cebulę obieram, kroję w krążki i smażę na rozgrzanym oleju około dziesięciu minut. Cebulę układam na rybie
  • sos 3. Pieczarki myję, kroję w plasterki i również smażę na rozgrzanym oleju. Doprawiam pieprzem oraz solą. Pod koniec smażenia wlewam śmietanę i gotuję do chwili zagotowania. Grzyby układam na cebuli.
  • ryba 4. 4. Piekę 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C pod przykryciem.
    5. Ryba gotowa.
    6. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować