Pierożki dim sum

  • wyświetlono: 366 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pierożki dim sum pokochałem od "pierwszego zjedzenia". Natknąłem się na nie w jednej z restauracji na krakowskim Kazimierzu. Delikatne ciasto z aromatycznym, soczystym farszem w środku wprawiło mnie w kulinarny zachwyt. Najpiękniejsze w tych małych cudeńkach jest to, że jeżeli chodzi o dobór farszu ogranicz nas tylko wyobraźnia. W tym przepisie powiem jak przygotować dim sumy z farszem z kaczki.

  • 40 porcje
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
350 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
2 kacze uda (ja używam takich z niedzielnego rosołu)
pęczek kolendry
ząbek czosnku
pół ostrej papryczki
2 cm imbiru
mała cebulka
sól, pieprz do smaku
łyżka oliwy
skórka i sok z połowy limonki

Sposób przygotowania przepisu:

Pierożki dim sum

  • 1. Ciasto:
    Zagnieść ciasto z przesianej mąki, wody i soli. Wyrabiać przez około 4 - 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto bardzo cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Szklanką o średnicy 8 cm wycinać kółka. Możemy od razu lepić pierożki, ale jeśli chcemy to zrobić później, placki podsypujemy mąką i układamy je jeden na drugim. Zawijamy luźno w folię i przechowujemy w lodówce.

    Farsz:
    Mięso z kaczki (ja używam udek z rosołu) rozdrabniamy i doprawiamy posiekanym pęczkiem kolendry, przeciśniętym ząbkiem czosnku, pokrojonym drobno imbirem, małą cebulką, ostrą papryką, solą, skórką i sokiem z połowy limonki i skrapiam lekko oliwą. Mieszam dokładnie i odstawiam do przegryzienia na ok 15 min.

    Sklejanie:
    Na środku każdego placka położyć farsz, zlepić brzegi, tworząc delikatne fale. Gotowe pierożki przykryć ściereczką, aby nie obeschły.

    Gotowanie:
    Przygotować naczynie do gotowania na parze. Na dnie położyć podziurkowany/ponacinany krążek z papieru do pieczenia. Gdy woda się zagotuje ułożyć pierożki w większych odstępach od siebie. Przykryć i gotować przez około 12 - 15 minut, aż ciasto będzie miękkie, ale jeszcze al dente. Podawać z sosem sojowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

imbirkaczkaGotowanie na parzepierożkikolendradim sum

Komentarze

Podobne przepisy

Greckie pierożki ze szpinakiem i serem feta

Dodane przez: Patrycja33

Greckie pierożki ze szpinakiem i serem feta

Pyszne pierożki z ciasta filo z...

pieczarkowce

Dodane przez: Anitka0804

Pieczarkowce - pierożki do barszczu

Pierożki warzywne smakują pysznie...

Pierożki z kapustą i pieczarkami

Dodane przez: soroka

Pieczone pierożki z kapustą i pieczarkami

Idealne na ciepło i na zimno. Doskonale...

Dodane przez: halinaczaplicka

ALA PIEROŻKI Z KIEŁBASY Z FARSZEM SEROWYM

Z dawnych czasów ,potrawa ,którą...

Bób smażony na maśle z czosnkiem

Dodane przez: 2milutka

Bób smażony na maśle z czosnkiem

Bób to letnie warzywo, podobnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE