Smalec ze skwarkami i cebulką

4.48 (202 ocen)

Zapraszam na pajdę chleba ze smalcem i ogórkiem.

Składniki:

  • 0.5kg słoniny
    1 cebula
    2 ząbki czosnki
    majeranek 1 łyżka
    sól
Wystaw ocenę:

4.48 (202 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Kanapki Skwarki Pasty

Smalec ze skwarkami i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wytapiamy słoninę 1. Słoninę zmielić przez maszynkę lub pokroić w kostkę. Wkładamy do garnka i wytapiamy z niej tłuszcz aż do pojawienia lekko brązowiejących skwarek. Ważne aby nie były mocno wytopione.
  • skwareczki i cebulka 2. Cebulkę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić i zeszklić na patelni używając do tego łyżki wytopionego smalcu. Tak zeszkloną cebulkę i czosnek wrzucamy do wytopionego smalcu, dodajemy łyżkę majeranku i soli (sól według własnego uznania - ja lubię w smalcu dużo )
  • Gotowy smalec przelany do słoika 3. Tak wytopiony gotowy smalec przelej do słoika i id czasu do czasu, gdy będzie zastygać przemieszaj skwarki i cebulkę aby nie opadły na dno.

Porady

Taki smalczyk najlepiej smakuje z pajdą chleba i ogórkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ogórek Smalec Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować