Smalec ze skwarkami i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoninę zmielić przez maszynkę lub pokroić w kostkę. Wkładamy do garnka i wytapiamy z niej tłuszcz aż do pojawienia lekko brązowiejących skwarek. Ważne aby nie były mocno wytopione.
2.Cebulkę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić i zeszklić na patelni używając do tego łyżki wytopionego smalcu. Tak zeszkloną cebulkę i czosnek wrzucamy do wytopionego smalcu, dodajemy łyżkę majeranku i soli (sól według własnego uznania - ja lubię w smalcu dużo )
3.Tak wytopiony gotowy smalec przelej do słoika i id czasu do czasu, gdy będzie zastygać przemieszaj skwarki i cebulkę aby nie opadły na dno.
Porady
Taki smalczyk najlepiej smakuje z pajdą chleba i ogórkiem.
Komentarze