Smalec jest to bardzo wdzięczny produkt. Można go bardzo długo przechowywać w lodówce lub w zimnej spiżarni do pół roku, bez utraty smaku.
50 min
Dla 1 osoby
Składniki:
400 g wieprzowej słoniny z części grzbietowej
100 g wędzonego boczku
1 duża cebula, pokroić w kostkę
1 duże jabłko, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami
50 ml mleka
2 łyżeczki soli (można trochę więcej lub mniej, do smaku)
Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Smalec ze skwarkami i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoninę i boczek zmielić w maszynce do mięsa. Jeśli jest możliwość wyboru, to użyć nasadki z dużymi otworami.W małym rondlu z grubym dnem wlać 100 ml wody i dodać zmieloną słoninę z boczkiem. Postawić na najmniejszy ogień i topić, mieszając od czasu do czasu, aż w smalcu zaczną pływać złociste skwarki.Dodać cebulę i dusić do miękkości i posolić. Dodać jabłko i dusić wszystko razem, mieszając, na małym ogniu do miękkości jabłek.Wlać mleko, doprowadzić do wrzenia i zdjąć smalec z ognia. Hojnie doprawić czarnym mielonym pieprzem i od razu, póki smalec jest gorący przelać do ciepłych wysterylizowanych słoików, równomierne rozkładając cebulę z jabłkami do słoików.Odstawić w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia i zgęstnienia.
Komentarze