Smalec ze skwarkami i jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 1 osoby

Smalec jest to bardzo wdzięczny produkt. Można go bardzo długo przechowywać w lodówce lub w zimnej spiżarni do pół roku, bez utraty smaku.

  • 50 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 400 g wieprzowej słoniny z części grzbietowej
    100 g wędzonego boczku
    1 duża cebula, pokroić w kostkę
    1 duże jabłko, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami
    50 ml mleka
    2 łyżeczki soli (można trochę więcej lub mniej, do smaku)
    Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Skwarki Pasty

Smalec ze skwarkami i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę i boczek zmielić w maszynce do mięsa. Jeśli jest możliwość wyboru, to użyć nasadki z dużymi otworami.W małym rondlu z grubym dnem wlać 100 ml wody i dodać zmieloną słoninę z boczkiem. Postawić na najmniejszy ogień i topić, mieszając od czasu do czasu, aż w smalcu zaczną pływać złociste skwarki.Dodać cebulę i dusić do miękkości i posolić. Dodać jabłko i dusić wszystko razem, mieszając, na małym ogniu do miękkości jabłek.Wlać mleko, doprowadzić do wrzenia i zdjąć smalec z ognia. Hojnie doprawić czarnym mielonym pieprzem i od razu, póki smalec jest gorący przelać do ciepłych wysterylizowanych słoików, równomierne rozkładając cebulę z jabłkami do słoików.Odstawić w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia i zgęstnienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować