smalec ze skwarkami, czosnkiem, cebulką i ziołami na ostro

4.89 (163 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przeważnie robiłam smalczyk taki z dodatkiem cebuli i jabłka, tym razem pokusiłam się o wersję na ostro...wyszedł doskonały, na pewno każdemu posmakuje.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g boczku wędzonego
    500 g słoniny wędzonej
    1 kg słoniny świeżej
    4 większe cebule
    1 średnia cała główka czosnku
    1 łyżka majeranku
    szczypta pieprzu
    szczypta ostrej papryki
    3 łyżki maggi
    trochę soli
Wystaw ocenę:

4.89 (163 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Smalec ze skwarkami, czosnkiem, cebulką i ziołami na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smalec 1. Boczek i wędzoną słoninę pokroić w drobną kostkę, słoninę świeżą zmielić w maszynce do mielenia używając sitka o największych oczkach.
    Cebulę pokroić w kostkę, obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Przygotować 2,5 litrowy garnek do którego będziemy wlewać po kolei przesmażone składniki.
    Na początek na głębszej patelni usmażyć na rumiano pokrojony boczek i słoninę wędzoną, przelać do garnka.
    Następnie wrzucić zmieloną słoninę, smażyć do wytopienia tłuszczu, dodać pokrojoną cebulę, smażyć do jej zrumienienia, dodać przeciśnięty czosnek i po krótkiej chwili trochę soli, majeranek, pieprz, paprykę, całość przelać do garnka, dodać maggi i jeszcze chwilę odparować na kuchence, ok. 5 minut.
    Lekko schłodzony przełożyć do miseczek, smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować