Smalec ze skwarkami SWOJSKI

4.5 (157 ocen)

  • 45 min

Jak dla mnie radość dla podniebieniu.Co roku serwuje go na stole dla gości i znika błyskawicznie wśród innych rarytasów świątecznych.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg. boczku surowego
    4 kostki smalcu
    4 duże cebule
    12 dużych ząbków czosnku
    Pieprz / przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Smalec ze skwarkami swojski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smalec ze skwarkami SWOJSKI 1. Pokroić surowy boczek w drobną kostkę.
    Skrojony boczek dajemy do głębokiego rondla i wytapiamy. Bardzo często przemieszać i temperaturę regulować żeby nie dopuścić do przypalenia skwarek. Jak już praktycznie wytopimy tłuszcz zostaną ładnie zarumienione skwarki dajemy 2 kostki smalcu i czekamy, aż stopi się smalec.
  • Smalec ze skwarkami SWOJSKI 2. w oddzielnym rondlu dajemy 2 kostki smalcu do tego wrzucamy pokrojoną drobno cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek (ew. drobniutko posiekać) .
    Czekamy aż cebulka delikatnie się zarumieni.
    Następnie łączymy skwarki z cebulą doprawiamy przyprawa uniwersalna i pieprzem.

Porady

Można użyć zamiast boczku podgarla wędzonego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować