Schabowe sakiewki nadziewane pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Schabowe sakiewki to ciekawa propozycja na danie imprezowe: ładnie podane, w środku z przepysznym nadzieniem. Świetna alternatywa dla tradycyjnego schabowego, który wszyscy znają.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 plastry schabu
    1 kostka bulionowa
    1 l wrzątku
    300g pieczarek
    1 cebula
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki żółtej
    1-2 łyżki oleju do smażenia
    250 ml białego wina
    200g śmietanki 30%
    1/3 szklanki wody do sosu
    1-2 łyżki mąki do sosu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schabowy Sakiewki

Schabowe sakiewki nadziewane pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso robić tłuczkiem dość cienko, ale nie zrobić dziur. Doprawić z obu stron solą i pieprzem.
  • 2. Pieczarki obrać, pokroić drobno, cebulę podsmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu, dodać pieczarki i usmażyć, aż odparuje woda. Doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Kostkę bulionową rozpuścić we wrzątku.
  • 4. Schab nadziać farszem pieczarkowym i papryką pokrojoną w kostkę, zawinąć i związać u góry aby utworzyć sakiewki.
  • 5. Mięso podsmażyć z każdej strony z odrobiną tłuszczu na rozgrzanej patelni. Wlać bulion i dusić pod przykryciem 20 min. Co jakiś czas obrócić mięso.
  • 6. Po tym czasie wlać wino i dusić 15 minut.
  • 7. Gotowe mięso zdjąć z patelni, wlać śmietankę i zagotować. Mięso włożyć z powrotem na patelnie z sosem i obtoczyć je w nim. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Porady

W razie potrzeby sos można zagęścić mąką wymieszaną w zimnej wodzie (1/2 szklanki wody+ 1 łyżka mąki pszennej+ 2 łyżki sosu z patelni: wymieszać i wlać na patelnię, zagotować i zagęścić)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować