Schabowe sakiewki

4.5 (183 ocen)

Lubię potrawy o nietypowym kształcie. Zachęcają one nie tylko zapachem, smakiem ale i wyglądem do spożycia. Mięso nie tylko pięknie się prezentuje, ale pysznie smakuje.

Składniki:

  • Składniki:
    • 6 kotletów schabowych,
    • 25 dag pieczarek,
    • 0,5 szklanki zielonego groszku (składnik dodatkowy),
    • 1/3 bakłażana,
    • Sól, pieprz,
    • Olej do nasmarowania naczynia żaroodpornego,
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sakiewki

Schabowe sakiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nadzienie 1. Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy do miękkości. Doprawiamy. Bakłażana kroimy w drobną kostkę i dokładamy do pieczarek. Razem smażymy około 5 minut.
    Groszek gotujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Odcedzamy i dokładamy do farszu. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Nakładanie nadzienia 2. Mięso doprawiamy i cienko rozbijamy.
    Przygotowany wcześniej farsz układamy na środku rozbitych płatów mięsnych.
  • Surowa sakiewka 3. Mięso zawijamy formując kształt sakiewki. Mocno związujemy niciom.
    Sakiewki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
    Pieczemy około 30 minut w 180°C podlewając powstałym sosem.

    Po upieczeniu z sakiewek usuwany nici.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Pieczarki Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować