Lubię potrawy o nietypowym kształcie. Zachęcają one nie tylko zapachem, smakiem ale i wyglądem do spożycia. Mięso nie tylko pięknie się prezentuje, ale pysznie smakuje.
Schabowe sakiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy do miękkości. Doprawiamy. Bakłażana kroimy w drobną kostkę i dokładamy do pieczarek. Razem smażymy około 5 minut.
Groszek gotujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Odcedzamy i dokładamy do farszu. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
2.Mięso doprawiamy i cienko rozbijamy.
Przygotowany wcześniej farsz układamy na środku rozbitych płatów mięsnych.
3.Mięso zawijamy formując kształt sakiewki. Mocno związujemy niciom.
Sakiewki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
Pieczemy około 30 minut w 180°C podlewając powstałym sosem.
Komentarze