Sakiewki schabowe z farszem warzywnym

4.43 (169 ocen)

  • 2 godz.

Wszyscy domownicy uwielbiają moje sakiewki. Są hitem na każdej imprezie rodzinnej.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    - 12 plastrów schabu
    - sól, pieprz, przyprawa do mięs
    Na farsz:
    - pół brokuła
    - 1 duża marchewka
    - 20 dkg pieczarek
    - 1 cebula
    - 1 papryka czerwona
    - 20 dkg startego sera
    - przyprawy: sól, pieprz
    - 1-2 ząbki czosnku
    - 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.43 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sakiewki

Sakiewki schabowe z farszem warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozbijamy schab cieniutko na duże plastry. Mięso doprawiamy przyprawami. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni razem ze startą marchewką. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy razem na patelni na oleju. Brokuł gotujemy i różyczki dodajemy do pozostałych składników farszu. Gdy farsz wystygnie dodajemy starty ser, czosnek i doprawiamy przyprawami. Opcjonalnie dodajemy łyżeczkę lub dwie koncentratu pomidorowego. Wszystko razem mieszamy. Farsz układamy na środku rozbitego schabu. Boki unosimy i obwiązujemy nitką lub sparzoną łodygą pora, formując sakiewki (jeżeli nie wszystko się związało, możemy wetknąć wykałaczkę). Dusimy w piekarniku w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym margaryną i podlanym olejem, od czasu do czasu podlewając powstałym sosem. Najlepiej dusić, przykrywając sakiewki folią spożywczą. Piekarnik powinien być nastawiony na około 185 stopni, a pieczemy sakiewki ok. 1,5 godziny.

Porady

Sakiewki najlepiej smakują z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować