Pasztet soczewicowo-marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę ugotować do miękkości ( szklanka soczewicy na dwie szklanki wody , gotowanie - ok 10 min ).
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce do warzyw.
Rozgrzać na patelni olej i zeszklić cebulę. Dodać startą marchewkę i dusić kilka minut. Dodać czosnek, pieprz, paprykę i sól do smaku.
Soczewicę rozgnieść widelcem i dodać przestudzoną zawartość patelni.
Wymieszać. Dodać jajka i dobrze wyrobić . Przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Po ok 60 minutach wyjąć i przestudzić.
2.Rukolę umyć , osuszyć i przełożyć do salaterki.
Dodać ocet, olej , miód i sól. Wymieszać.
Podać z pasztetem .
Smacznego.
Komentarze