Pasztet marchewkowy

4.5 (163 ocen)

  • 60 min

Delikatny i lekki pasztet z marchewki to doskonały pomysł na przekąskę na przyjęcie lub kanapki dla dzieci. Alternatywa dla tłustych pasztetów. Świetnie smakuje z ostrym dipem, sałatą.

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg marchewki + 2 długie cienkie marchewki
    3 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego (może być po prostu z kostki)
    250 ml kremówki
    4 jajka
    6 łyżek kaszki kukurydzianej
    2 łyżki startego parmezanu
    1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
    1łyżeczka pieprzu cytrynowego
    1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    maggi do smaku
    2 łyżki masła
    szczypta brązowego cukru
    masło do wysmarowania keksówki lub papier do pieczenia
    kilka kropli oliwy do posmarowania pasztetu
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obierz i opłucz. Kilogram marchewki pokrój w plastry ok. 1cm i zalej 3 szklankami bulionu. Gotuj do momentu aż marchew zmięknie i cały bulion odparuje. Zdejmij z ognia i ostudź.
  • 2. Długie obrane marchewki obrumień na maśle z odrobiną brązowego cukru. Podlej pozostałym bulionem i duś na małym ogniu, aż cały odparuje.
    Przestudź.
  • 3. Do ostudzonego 1kg marchewki wbij jajka, dodaj kremówkę i miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodaj kaszkę, parmezan oraz skórkę z cytryny. Dopraw pieprzem cytrynowym i kolendrą i odrobiną maggi.
  • 4. Keksówkę wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż połowę masy marchwiowej, ułóż długie marchewki i przykryj pozostałą masą. Na koniec posmaruj wierzch pasztetu odrobiną oliwy. Przykryj folią aluminiową i piecz 30 minut w temp. 200 st. C. Następnie zdejmij folię aluminiową i piecz jeszcze 50 min w 180 st. C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować