Pasztet smarowny wątróbkowo - marchewkowy

0 (0 ocen)

Z pewnością przypadnie do gustu amatorom mięs na słodko. Poza tym - niewiele trzeba się przy nim napracować.

Składniki:

  • 1200 g wątróbki drobiowej
    900 g obranej marchewki
    4 -5 ząbków czosnku
    250 g masła lub margaryny mlecznej
    1 i 1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki wody
    2 łyżki octu 10%
    1 Kostka Mięsna (10 g - na 1/2 L wody)
    3 łyżeczki estragonu suszonego
    2 łyżeczki kminku całego
    1 łyżeczka tymianku otartego (suszonego)
    szczypta chilli (wg uznania)
    przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)
    pieprz czarny mielony do smaku (wg uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Pasztet

Pasztet smarowny wątróbkowo - marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet smarowny wątróbkowo - marchewkowy 1. Wątróbkę umyć, usunąć wszelkie zbędne elementy, przełożyć do dużego garnka. Dodać pokrojoną w talarki lub półtalarki marchewkę, posiekany czosnek, margarynę, ocet, Kostkę Mięsną, estragon, kminek, tymianek i chilli. Całość zalać mlekiem i wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem 45 - 50 min. Od czasu do czasu całość zamieszać. Wystudzić.
  • Pasztet smarowny wątróbkowo - marchewkowy 2. Ugotowane składniki dokładnie zblendować. Pasztet doprawić przyprawą uniwersalną / solą i pieprzem.
    Przechowywać w lodówce.

Porady

Możliwa modyfikacja - zamiast 1 i 1/2 szklanki mleka oraz 1/2 szklanki wody, można dodać 1 szklankę mleka i 1 szklankę domowego rosołu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować