Meksykańskie pęczotto z indykiem

4.5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sycący i rozgrzewający obiad z jednej patelni – kaszę w takim wydaniu pokochają wszyscy :)

Składniki:

  • (4 porcje):
    • 500g piersi z indyka,
    • 1 cebula,
    • 2/3 szklanki kaszy pęczak,
    • 1 puszka czerwonej fasoli,
    • 1 puszka kukurydzy,
    • 1 puszka pomidorów krojonych (400g),
    • ½ szklanki białego wina wytrawnego,
    • 2,5 szklanki bulionu drobiowego,
    • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    • PRZYPRAWY:
    • ½ łyżeczki kminu,
    • ¾ łyżeczki oregano,
    • Szczypta słodkiej i ostrej papryki oraz chili,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Olej lub smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Meksykańskie pęczotto z indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Meksykańskie pęczotto z indykiem 1. Mięso płuczemy i osuszamy, kroimy je w małą kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy cebulę.
  • Meksykańskie pęczotto z indykiem 2. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pęczaki smażmy ciągle mieszając około 1 minuty.
  • Meksykańskie pęczotto z indykiem 3. Następnie dodajemy mięso z indyka i smażymy razem około 5 minut. W między czasie dodajemy oregano, kmin i wszystkie rodzaje papryk w proszku.
  • Meksykańskie pęczotto z indykiem 4. Wlewamy wino i zagotowujemy. Gdy wino zredukuje się o połowę wlewamy bulion. Danie przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut.
  • Meksykańskie pęczotto z indykiem 5. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat, mieszamy. Gotujemy razem jeszcze 15-25 minut do momentu aż kasza będzie miękka. Gdyby sos stał się za gęsty, a kasza będzie jeszcze twardawa, to podlewamy dodatkowo bulionem lub wodą.
  • Meksykańskie pęczotto z indykiem 6. Potrawę co jakiś czas mieszamy. Około 10 minut przed końcem duszenia dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę, mieszamy. Doprawiamy danie do smaku solą i pieprzem.
    Danie podajemy z dodatkiem świeżego awokado oraz posypane żółtym serem i posiekanym drobno szczypiorkiem.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Kasza Kasza pęczak Pierś z indyka

Notka redakcyjna

KH_02-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować