Kurczak po meksykańsku

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Wypróbowałam przepis na kurczaka w sosie mole. Tradycyjny sos mole pochodzi z Meksyku i przygotowywany jest w każdym rejonie tego kraju w nieco inny. Ten przepis znam od 1998 roku i najlepiej smakuje z ryżem.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
    2 -3 łyżki oleju
    SOS MOLE : 1 papryczka chili
    1 szklanka rosołu drobiowego
    1 cebula
    2-3 ząbki czosnku
    1 pomidor
    1 łyżka masła
    migdały 30 g + kilka do dekoracji
    rodzynki 25 g
    sezam 1 łyżeczka
    bułka tarta 1 łyżka
    przyprawa do piernika 1 łyżeczka
    gorzka czekolada 70 g
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak po meksykańsku 1. Mięso pokroić w plastry 1-1,5 cm, zrumienić na oleju i przełożyć na talerz.
    Sos.
    Papryczkę chili oczyścić z nasion, pokroić na kawałki i zalać 1/2 szklanki wrzącego bulionu i pozostawić na 20 minut.
    Cebulę i czosnek obrać lekko posiekać.
    Pomidor sparzyć, zdjąć skórkę, usunąć nasienia a miąższ pokroić w kostkę.
    Migdały sparzyć, obrać za skórki, pokroić na trzy.
    Rodzynki sparzyć i osączyć.
    Papryczkę z bulionem, cebulę, czosnek, większość rodzynek, sezam, migdały, pomidor, bułkę tartą, przyprawę, zmiksować na gładką masę.
    Całość przełożyć na patelnię dodać masło, resztę bulionu, cząstki czekolady i dusić do rozpuszczenia się czekolady.
  • 2. Mięso włożyć do sosu czekoladowego i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 20-25 minut.
    Warto kilka razy przemieszać.
    Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Europejska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować