Wypróbowałam przepis na kurczaka w sosie mole. Tradycyjny sos mole pochodzi z Meksyku i przygotowywany jest w każdym rejonie tego kraju w nieco inny. Ten przepis znam od 1998 roku i najlepiej smakuje z ryżem.
40 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka
2 -3 łyżki oleju
SOS MOLE : 1 papryczka chili
1 szklanka rosołu drobiowego
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 pomidor
1 łyżka masła
migdały 30 g + kilka do dekoracji
rodzynki 25 g
sezam 1 łyżeczka
bułka tarta 1 łyżka
przyprawa do piernika 1 łyżeczka
gorzka czekolada 70 g
sól i pieprz
Kurczak po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w plastry 1-1,5 cm, zrumienić na oleju i przełożyć na talerz.
Sos.
Papryczkę chili oczyścić z nasion, pokroić na kawałki i zalać 1/2 szklanki wrzącego bulionu i pozostawić na 20 minut.
Cebulę i czosnek obrać lekko posiekać.
Pomidor sparzyć, zdjąć skórkę, usunąć nasienia a miąższ pokroić w kostkę.
Migdały sparzyć, obrać za skórki, pokroić na trzy.
Rodzynki sparzyć i osączyć.
Papryczkę z bulionem, cebulę, czosnek, większość rodzynek, sezam, migdały, pomidor, bułkę tartą, przyprawę, zmiksować na gładką masę.
Całość przełożyć na patelnię dodać masło, resztę bulionu, cząstki czekolady i dusić do rozpuszczenia się czekolady.
2.Mięso włożyć do sosu czekoladowego i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 20-25 minut.
Warto kilka razy przemieszać.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Komentarze