Pierogi bardzo świąteczne, ale nieco inaczej. Wyszły bardzo, bardzo smaczne. Śmietana zaostrzona czosnkiem i doprawiona koperkiem jest do nich znakomitym dodatkiem.
Składniki:
ciasto na pierogi
2 szklanki mąki
3/4 szklanki gorącej wody
farsz (na ok 35 szt)
200 g łososia wędzonego - może być sałatkowy
100 g fety
garść koperku
1- 2 łyżki śmietany
pieprz
sos do podania
1 szklanka śmietany
mała garść koperku
2 ząbki czosnku - starte
sól
pieprz
Pierogi z łososiem wędzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto
przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.
Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba.
2.farsz
Łososia drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Przełożyć do miski. Rozdrobnić fetę (też w blenderze) dodać do łososia. Wymieszać, dodać śmietanę aby masa nie była zbyt gęsta, dosypać koperek, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.
3.Pierogi
Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu - wałkuję do pozycji 5), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię, przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia.
Komentarze