Zielona zupa, wykonana z prostych składników, o niezwykle bogatym aromacie przypraw korzennych. Nietuzinkowa, szybka i prosta w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczna. Polecam!
Składniki:
ok. 900 g ziemniaków (po obraniu 750 g)
1 średnia sałata lodowa (500 g)
4 większe korniszony (łącznie 200 g)
1 większa biała cebula (100 g)
2 łyżki posiekanego szczawiu
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła
2 łyżki oleju rzepakowego
5 szklanki bulionu warzywnego
200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
2 liście laurowe
8 małych suszonych jagód jałowca
6 goździków
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Zupa ziemniaczana z sałatą i korniszonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ziemniaki pokroić na małe kawałki. Sałatę poszatkować. Ogórki konserwowe pokroić w plastry. Obraną cebulę posiekać.
W garnku rozgrzać olej z dodatkiem masła, dołożyć cebulę i szczaw, wsypać kolendrę, gałkę muszkatołową i kurkumę. Smażyć ok. 5 min, mieszając. Wsypać cukier i smażyć jeszcze ok. 1 min. Całość oprószyć mąką, następnie krótko zasmażyć.
2.Powoli wlać bulion i, mieszając, zagotować. Dołożyć ziemniaki, liście laurowe, jagody jałowca i goździki. Gotować 10 min.
3.Po tym czasie dodać sałatę i ogórki, wymieszać i gotować kolejne 10 min.
4.Do zupy dołożyć jogurt, wymieszać, po czym jeszcze chwilę podgrzewać. Potrawę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze