Sezonowa zupa dyniowa z dodatkiem warzyw, aromatycznych ziół i przypraw korzennych oraz ogórka konserwowego, który świetnie balansuje smakowo potrawę, nadając jej lekko kwaskowego, orzeźwiającego akcentu.
55 min
Dla 8 osób
Składniki:
600 g miąższu dyni
400 g smukłych korniszonów (masa po osączeniu z zalewy) – orientacyjnie 1 słoik o poj. 1 L
480 g ziemniaków
¼ średniego selera (150 g)
1 duża marchewka (150 g)
1 mała pietruszka (70 g)
1 duża biała cebula (120 g)
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej mięty
1 łyżka posiekanego lubczyku
2 łyżki masła
7 szklanek bulionu warzywnego
2 łyżki mąki pszennej
2 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
8 całych goździków
1 kopiasta łyżeczka papryki słodkiej mielonej
¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz biały mielony do smaku
jogurt naturalny lub śmietana do przybrania każdej porcji
Zupa dyniowa z korniszonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać, korniszony pokroić w plastry. W garnku rozpuścić masło, dodać ww. rozdrobnione warzywa, dołożyć liście laurowe, ziele angielskie i goździki, wsypać paprykę słodką i ostrą. Zawartość garnka smażyć 5 min, mieszając. Następnie składniki oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Całość zalać bulionem, po czym, mieszając, doprowadzić do wrzenia. Do zupy dodać pokrojoną w kostkę dynię i całość gotować 10 min.
2.Dołożyć obrane i pokrojone w kostkę warzywa korzeniowe oraz ziemniaki i gotować jeszcze 10 – 15 min. Na końcu wsypać posiekane zioła i wymieszać. Zupę doprawić przyprawami do smaku, a każdą porcję potrawy podawać z kleksem jogurtu lub śmietany.
Komentarze