Zupa ziemniaczana z pieczonym czosnkiem

0 (0 ocen)

Pyszna zupa z banalnych składników. Bardzo wiele daje upieczenie czosnku z przyprawami w szczelnie zamkniętym rękawie. Cały aromat zostaje oddany zupie.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    6 szklanek bulionu warzywnego
    1 szklanka śmietanki 12%
    1/2 łyżeczki tymianku suszonego
    1/2 łyżeczki majeranku suszonego
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Czosnek pieczony:
    4 średniej wielkości główki czosnku
    4 łyżki oliwy
    1/2 łyżeczki mielonych owoców kolendry
    1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarnach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Kartoflanka Przystawki Krem

Zupa ziemniaczana z pieczonym czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa ziemniaczana z pieczonym czosnkiem 1. Czosnek obrać. Ząbki umieścić w rękawie do pieczenia, wlać oliwę, wsypać kolendrę i kolorowy pieprz. Rękaw szczelnie zamknąć. Całość delikatnie przemieszać.
  • Zupa ziemniaczana z pieczonym czosnkiem 2. Piec ok. 30 min (200 st. C). Zawartość worka przełożyć do naczynia.
  • Zupa ziemniaczana z pieczonym czosnkiem 3. Bulion zagotować. Ziemniaki obrać, pokroić na niezbyt duże cząstki - dodać do bulionu. Wsypać suszone zioła oraz paprykę. Gotować do miękkości ziemniaków (ok. 15 min).
  • Zupa ziemniaczana z pieczonym czosnkiem 4. Śmietankę zahartować niewielką ilością bulionu - całość wlać do garnka. Dodać pieczony czosnek. Zupę zagotować. Doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować