Pyszna zupa z banalnych składników. Bardzo wiele daje upieczenie czosnku z przyprawami w szczelnie zamkniętym rękawie. Cały aromat zostaje oddany zupie.
Zupa ziemniaczana z pieczonym czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek obrać. Ząbki umieścić w rękawie do pieczenia, wlać oliwę, wsypać kolendrę i kolorowy pieprz. Rękaw szczelnie zamknąć. Całość delikatnie przemieszać.
2.Piec ok. 30 min (200 st. C). Zawartość worka przełożyć do naczynia.
3.Bulion zagotować. Ziemniaki obrać, pokroić na niezbyt duże cząstki - dodać do bulionu. Wsypać suszone zioła oraz paprykę. Gotować do miękkości ziemniaków (ok. 15 min).
4.Śmietankę zahartować niewielką ilością bulionu - całość wlać do garnka. Dodać pieczony czosnek. Zupę zagotować. Doprawić do smaku.
Komentarze