Likier jarzębinowy ma piękną jasno bursztynową barwę. A także ciekawy smak z lekką goryczką i wyraźną nutką ziół.
4 (1 ocen)
Porady
Podany czas, jest bez oczekiwania na zlewanie. Jarzębina, a raczej Jarząb pospolity lub zwyczajny w tym roku ma ogrom pięknych owoców. Zbieramy je już przemrożone, lub sami je mrozimy przez 2-3 doby w zamrażalniku. Owoce jarzębiny działają: moczopędnie, przeciwszkorbutowo, odżywczo, odkażająco, lekko przeczyszczająco, przeciwcukrzycowo, żółciopędnie, wzmacniająco, odtruwająco; zwiększają krzepliwość krwi, regulują metabolizm.Owoce jarzębiny możemy stosować i pić pod postacią naparu. Jest to lek moczopędny, przy kamicy nerkowej i pęcherzowej, oraz przy zaburzeniach przewodu pokarmowego, schorzeniach wątroby i nieżycie żołądka. Owoce są też bogate w witaminę C (ok. 40 mg witaminy C/100 g jarzębiny) i prowitaminę A. Stosowane, dlatego w profilaktyce miażdżycy. Pijemy po 10 ml dziennie, 2-3 razy. Nalewka działa rozgrzewająco, idealna na zimowe wieczory. Polecam :) Uwaga: z powodu dużej zawartości sorbiny, która nadaje jarzębinie gorzkiego i cierpkiego smaku, nie spożywamy jej na surowo. A zawarty w niej kwas parasorbinowy jest trujący! Wywołuje ostre zatrucie pokarmowe, objawiające się biegunką i wymiotami. Kwas ten ulega jednak rozkładowi pod wpływem temperatury, jak i przy przymrozkach.
Komentarze