likier kukułka

4.5 (178 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Pyszny, domowy likier na bazie cukierków kukułek. Bardzo łatwy i szybki do przygotowania, gotowy do smakowania już następnego dnia. Słodki i rozgrzewający - doskonały na zimowe smutki.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 szklanka wody
    500 g cukierków kukułek
    500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
    1 szklanka spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki Likiery

Likier kukułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotowałam w rondelku, dodałam cukierki, gotowałam, stale mieszając, aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Wlałam mleko i całość doprowadziłam do wrzenia. Zestawiłam z ognia i odstawiłam do całkowitego ostygnięcia. Do zimnego płynu wlałam spirytus, dokładnie wymieszałam. Likier przelałam do butelki, szczelnie ją zamknęłam i wstawiłam alkohol do lodówki. W tym momencie likier kukułkowy jest już gotowy ale warto uzbroić się w cierpliwość i pozwolić by jeszcze przez dzień lub dwa smaki się przegryzły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka Likier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować