Bacalhau a bras

0 (0 ocen)

  • 45 min

Portugalska zapiekanka z dorszem, na bazie ziemniaków i warzyw.

  • 45 min

Składniki:

  • Na 6 porcji:

    6 większych ziemniaków
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    2 ząbki czosnku
    400g dorsza (użyłam mrożonego)
    1/2 opakowania warzyw na patelnię Hortex z bazylią i tymiankiem
    2 duże jajka
    1/4 szklanki oleju
    sól, pieprz do smaku
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Bacalhau a bras - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywa podsmażamy na patelni 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie słupki. Papryki w paski. Posiekany drobno czosnek smażymy na oleju, po czym dodajemy pokrojone ziemniaki i paprykę. Całość smażymy ok 15 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Dodajemy dorsza 2. Dorsza lekko rozmrażamy, kroimy w kostkę. Ości- jeśli są- usuwamy.
  • Zapiekankę zapiekamy 3. Całość przekładamy na wysmarowane masłem naczynie do zapiekania. Jajka roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz łączymy z dwoma łyżkami posiekanej pietruszki. Wylewamy na zapiekankę i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika. Podajemy na ciepło posypane resztą natki pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Warzywa Porto

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować