Bułeczki z botwinką i smażoną czerwoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże zasypać cukrem, wymieszać dokładnie z dwoma łyżkami wody, przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, wymieszać. Wlać wodę, drożdże, olej i wyrobić gładkie ciasto.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką lub folią i zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Nadzienie:
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać drobno posiekane liście botwinki, szczyptę soli, zmniejszyć moc palnika i dusić 5 minut lekko mieszając. Zdjąć z palnika, dodać pieprz i sól (jeśli potrzeba), dodać również koperek i śmietanę. Wszystko wymieszać i zostawić do przestudzenia. gdy nadzienie jest już przestudzone, dodać tarty ser i wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt mniej więcej prostokąta o wymiarach 34 x 27 cm. Pokroić na 8 części. Na każdej części położyć sporą łyżkę nadzienia i skleić wszystkie brzegi na kształt bułeczki. Blachę z bułkami przykryć ściereczką.
Włączyć piekarnik na 200°C. W tym czasie uformowane bułki urosną. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posmarować białkiem.
Piec 12 – 15 minut.
Komentarze