Zwijane roladkowe pizzerinki

4.5 (163 ocen)

  • 50 min

Pizza inaczej.....Polecam zwijane . rolowane pizzerinki smaczne , bogate składnikowo i sycące:)

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 dag drożdży
    3\4 szklanki mleka
    szczypta cukru
    szczypta soli
    pół łyzeczki bazylii
    2, 5 szklanki mąki pszennej
    łyżka oleju

    Składniki na nadzienie:
    15 dag szynki
    4 łyżki kukurydzy konserwowej
    2 ogórki konserwowe
    1 duża cebula
    20 dag pieczarek
    25 dag sera żółtego
    sól
    pieprz
    łyżka oleju
    2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
    kethup
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zwijane roladkowe pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzewam , dodaje pokruszone drożdże, szczyptę cukru i czubatą łyżkę mąki,mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na około 10 minut .

    W tym czasie do miski wsypuję mąkę, sól, bazylie, , dodaję wyrośnięty rozczyn i łyżkę oleju.Wyrabiam ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na kilka minut.


    Cebulę i pieczarki kroję w kostkę. Smażę na oleju


    Szynkę , ogórki, i ser kroję w słupki.


    Ciasto rozwałkowuję na grubość około 1 cm.
    smaruję koncentratem pomidorowym i posypuje lekko pieprzem.


    Od samego brzegu układam szynkę,ser, ogórki i pieczarki oraz kukurydzę.
    Zakładamy ciasto i na wolnym cieście z nów układamy nadzienie i znów ściśle zakładam.
    Roladę kroje na skos w około 3 centymetrowe plastry.


    Pizzerinki wykładam na dużą blachę wyłożoną folią aluminiową.


    Pieczę ok. 25 minut w temperaturze 185 stopni.
    -Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować