Wiejskie pizzerinki z patelni

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Wiejskie pizzerinki z kiełbasą, pieczarkami i ogórkiem idealnie sprawdzą się jako przekąska do pracy, szkoły czy na imprezę. Można serwować je zarówno na ciepło - zaraz po usmażeniu, po lekkim podgrzaniu lub na zimno.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki (na 8 pizzerinek):
    Ciasto:
    300 g mąki pszennej
    160 ml ciepłej wody
    5 g drożdży instant
    3/4 łyżeczki cukru
    3/4 łyżeczki soli
    1 łyżka oliwy z oliwek
    Sos:
    1/2 szklanki pikantnego ketchupu
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    szczypta cukru
    2 łyżeczki suszonego oregano
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka oliwy z oliwek
    Dodatki:
    300 g startego sera mozzarella
    2 kiełbasy z szynki
    4 średnie pieczarki
    4 łyżki kukurydzy z puszki
    2 ogórki konserwowe
    1 mała czerwona cebula
    suszone oregano (do posypania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wiejskie pizzerinki z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do mąki dodać sól i drożdże. W wodzie rozpuścić cukier. Wodę wlać do mąki i zagniatać elastyczne ciasto ręcznie lub mikserem, stopniowo dolewając oliwy. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysypanej mąką, przykryć ścierką i odstawić na około 45 min. do podrośnięcia.
  • 2. Sos: Składniki sosu wymieszać dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić do przegryzienia.
  • 3. Kiełbasę pokroić na plasterki i podsmażyć na suchej patelni. Pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć na odrobinie masła do zarumienienia. Cebulę pokroić w pióra, ogórki na plasterki lub paski.
  • 4. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i podzielić na 8 części. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek. Rozgrzać dużą patelnię i wysmarować spód niewielką ilością oleju za pomocą pędzelka. Na patelnię kłaść po 3 placki i smażyć kilka minut do zarumieniania się spodu. Przewrócić na drugą stronę. Każdą pizzerinkę posmarować sosem posypać mozzarellą, dodać pozostałe składniki i ponownie posypać serem. Wierzch posypać roztartym w dłoniach oregano. Pizzerinki smażyć pod przykryciem na średnim ogniu przez kolejne kilka minut do zarumieniania spodu. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pizza z patelni z trzema serami i tuńczykiem

To może cię zainteresować