gofry z mąki razowej

4.49 (168 ocen)

Chrupiące gofry o neutralnym smaku idealne zarówno na słodko jak i ostro.

Składniki:

  • proporcje na 4-6 gofrów:
    20 dag pszennej lub żytniej razowej mąki
    4 jajka
    pół łyżeczki soli morskiej
    łyżka stopionego klarowanego masła
    4-5 łyżek wody

    tłuszcz do wysmarowania płytek gofrownicy

    do dekoracji użyłam kwiatów jadalnych > stokrotek
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gofry z mąki razowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy w malakserze lub mikserem na gładką masę.
  • 2. Rozgrzaną gofrownicę smarujemy cienko tłuszczem. Na dolną płytkę wlewamy trochę ciasta. Przykrywamy i pieczemy przez 3-5 minut. Przy pieczeniu następnych gofrów nie musimy smarować płytek tłuszczem.
  • 3. Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami na słodko np. z cukrem pudrem lub bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować