Żurek na białej kiełbasie i żeberkach

4.95 (197 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Smaczny żurek, który u nas w domu jemy nie tylko na Wielkanoc. Serwowany z kawałkami jajka, białej kiełbasy oraz ugotowanego żeberka.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 gram żeberek wieprzowych
    600 gram białej kiełbasy
    2 marchewki
    2 pietruszki
    kawałek pora (zielona część)
    1 cebula
    1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego
    3-4 liście laurowe
    2 łyżki majeranku
    1 czubata łyżka chrzanu
    1 litr zakwasu na żurek
    8 jajek ugotowanych na twardo
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.95 (197 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Żurek na białej kiełbasie i żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki, pietruszkę oraz cebulę obieramy, pora dokładnie płuczemy. Wrzucamy warzywa do garnka razem z żeberkiem, dodajemy sól, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zalewamy wodą i gotujemy przez godzinę.

    Dodajemy białą kiełbasę i gotujemy 15 minut.

    Dodajemy majeranek i znów gotujemy 15 minut. Następnie wyjmujemy z wywaru warzywa i wlewamy zakwas. Dodajemy chrzani gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

    Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz z kawałkami kiełbasy i mięsa z ugotowanego żeberka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować