Żurek na białej kiełbasie

0 (0 ocen)

  • 60 min

W tym roku zaszaleliśmy i wszystko zrobiliśmy własnoręcznie. Począwszy od zakwasie, skończywszy na białej kiełbasie. nie sądziliśmy, że wyjdzie tak pysznie.

  • 60 min

Składniki:

  • 400 g białej kiełbasy
    1 duża marchew
    2 duże ziemniaki
    1 łyżka masła klarowanego
    600 ml zakwasu na żur
    2 łyżki przyprawy do żurku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Żurek na białej kiełbasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białą, surową kiełbasę zalałem zimną wodą (700 ml), zagotowałem, zebrałem szumowiny i zmniejszyłem płomień. Gotowałem jeszcze 15 min, po czym wyjąłem kiełbasę z wody.
    Wywar przecedziłem przez gazę, wlałem do garnka, dodałem startą, podsmażoną na maśle marchew, pokrojone w kostkę ziemniaki, wlałem zakwas, dodałem przyprawę i gotowałem jeszcze 20 min. Do smaku doprawiłem solą i pieprzem. Podałem z ćwiartkami jajek i kiełbasą pokrojoną na plasterki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować