Żurawinówka

4.45 (205 ocen)

  • 166 godz. 40 min

Rozgrzewająca bomba witaminowa i słodkie orzeźwienie! Nalewka z żurawiny to również sposób na zdrowe nerki. Badania wykazały, że żurawina ma niezwykle silne właściwości oczyszczania przewodu moczowego

  • 166 godz. 40 min

Składniki:

  • - 3 szklanki żurawiny ( szklanka 250 ml)
    - 1,5 szklanki cukru
    - 500 ml wódki
    - 250 ml spirytusu
Wystaw ocenę:

4.45 (205 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Żurawinówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żurawinówka 1. - Żurawinę zamrozić na 24 godziny, po czym rozmrozić i przepuścić przez maszynkę.
    - Wymieszać w dużym słoju z cukrem, zalać wódką i odstawić na 2 tygodnie, najlepiej na parapet.
  • Żurawinówka 2. - Po tym czasie odcedzić płyn a żurawinę odcisnąć dokładnie z soku przez gazę.
    - Do płynu dolać spirytus, rozlać do butelek i zostawić na kilka dni.

Porady

Żurawinę składam do słoika i trzymam w lodówce. Dodaję ją do ciast, i najlepiej smakuje w szarlotce. O tej porze roku do przygotowania żurawinówki można też użyć mrożonych żurawin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować