Żur wielkopolski

4.51 (166 ocen)

Będąc we wrześniu na wakacjach w Dąbkach , jadłam w jednej z restauracji „Żur wielkoposlki”. Żur był wyśmienity. Po powrocie długo zbierałam się by przygotować go w domu. Żur wyszedł równie smaczny .

Składniki:

  • 4-5 średnich marchewek

    4 średnie pietruszki

    1 średni seler

    2 łyżki suszonych warzyw

    400 g naturalnie wędzonego boczki

    400 g swojskiej kiełbasy

    1 butelka żuru śląskiego – 450 ml (f. visa bell )

    100 ml śmietanki kremówki

    10 g suszonych grzybów

    3 większe ziemniaki

Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Żur wielkopolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.

    Grzyby zalej niewielką ilością wody ok 1/2 szkl

    Marchew, seler, pietruszkę obierz. Wrzuć do garnka , dodaj suszone warzywa. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do garnka.Zalej ok 3 l wody. Postaw na gazie i gotuj ok 40 minut

    2.

    Kiełbasę pokrój w pół plasterki, z boczku odkrój skórę i pokrój w kostkę. Boczek kiełbasę oraz grzyby z wodą dodaj do wywaru warzywnego i gotuj ok 25 minut.

    3.

    Z wywaru wyciągnij marchew, seler i pietruszkę. Wlej żur śląski gotuj ok 10 min, po tym czasie ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Dodaj śmietankę wymieszaj.

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować