Będąc we wrześniu na wakacjach w Dąbkach , jadłam w jednej z restauracji „Żur wielkoposlki”. Żur był wyśmienity. Po powrocie długo zbierałam się by przygotować go w domu. Żur wyszedł równie smaczny .
Żur wielkopolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.
Grzyby zalej niewielką ilością wody ok 1/2 szkl
Marchew, seler, pietruszkę obierz. Wrzuć do garnka , dodaj suszone warzywa. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do garnka.Zalej ok 3 l wody. Postaw na gazie i gotuj ok 40 minut
2.
Kiełbasę pokrój w pół plasterki, z boczku odkrój skórę i pokrój w kostkę. Boczek kiełbasę oraz grzyby z wodą dodaj do wywaru warzywnego i gotuj ok 25 minut.
3.
Z wywaru wyciągnij marchew, seler i pietruszkę. Wlej żur śląski gotuj ok 10 min, po tym czasie ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Dodaj śmietankę wymieszaj.
Komentarze