Tradycyjny kapuśniak wielkopolski

4.5 (157 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię tą zupę w wersji mocno kwaskowatej i temu nie opłukuje kapusty kiszonej. Smak musi być wyrazisty i ostry.Gdy nachodzi mnie ochota na tą rozgrzewającą zupę to już czuć w powietrzu jesień dużymi krokami.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 litry zimnej wody
    3 duże żeberka lub spore kości na zupę
    0,5 kg kapusty kiszonej
    4 duże ziemniaki
    3 marchewki
    1 mała pietruszka
    2 liście laurowe
    6 ziaren ziela angielskiego
    sól i pieprz do smaku
    300g Boczku wędzonego.
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Tradycyjny kapuśniak wielkopolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wywar 1. Do zimnej wody włóż mięso, ziele angielskie i pokruszone liście laurowe. Dodaj sól i pieprz. Wywar gotujemy około 20 minut.
  • zupa 2. W między czasie obrane warzywa kroimy w dosyć duża kostkę zaczynając od ziemniaków i wrzucamy do zupy.
  • kapusta kiszona 3. Następnie kapustę kroimy na mniejsze kawałki i również dodajemy do zupy.
  • boczek 4. Boczek kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na patelni. Połowę dodaj do zupy a resztę pozostaw do posypania zupy gdy podasz ją na talerzu. Całą zupę gotujemy godzinę czasu.

Porady

Zupa jest najsmaczniejsza odgrzewana następnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Boczek Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować