Ten zapach topionego boczku unosił się w całym domu. Już to zachęcało do jedzenia. Zupa zupełnie prosta, bosko smakująca. Polecamy wielbicielom grochówy ;)
PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Zupa ziemniaczana z boczkiemhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0006/85/zupa-ziemniaczana-z-boczkiem.jpeg20003000http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zupa-ziemniaczana-z-boczkiem
350 g surowego wędzonego boczku
700 g ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 duża marchew
1 łyżeczka mielonego kminku
1 biała część pora
pieprz ziołowy
majeranek
sól, pieprz
Sposób przygotowania przepisu:
Zupa ziemniaczana z boczkiem
1.
Boczek odcinamy od skóry, kroimy w kostkę.
Skórę układamy w garnku do góry i wytapiamy pozostały tłuszcz, przez kilka minut i usuwamy.
Na tłuszcz wrzucamy pokrojony boczek, smażymy przez kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając.
W tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy, połowę kroimy w drobną kostkę, drugą w większą kostkę. Dodajemy do boczku, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smażymy 10 min pod przykryciem, mieszając co chwilę. Zalewamy wrzątkiem (1,5 litra), dodajemy płaską łyżeczkę soli i gotujemy na dużym ogniu (pod przykryciem) przez 30 min.
Po tym czasie wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę marchew, kminek, gotujemy na dużym ogniu przez 10 min (w razie potrzeby dodajemy wrzątku).
Pora kroimy w piórka, wrzucamy do zupy i gotujemy jeszcze 5 min.
Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym oraz majerankiem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze