Zupa ziemniaczana z boczkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ten zapach topionego boczku unosił się w całym domu. Już to zachęcało do jedzenia. Zupa zupełnie prosta, bosko smakująca. Polecamy wielbicielom grochówy ;)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g surowego wędzonego boczku
    700 g ziemniaków
    2 ząbki czosnku
    1 duża marchew
    1 łyżeczka mielonego kminku
    1 biała część pora
    pieprz ziołowy
    majeranek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ziemniaczana z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa ziemniaczana z boczkiem 1. Boczek odcinamy od skóry, kroimy w kostkę.
    Skórę układamy w garnku do góry i wytapiamy pozostały tłuszcz, przez kilka minut i usuwamy.
    Na tłuszcz wrzucamy pokrojony boczek, smażymy przez kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając.
    W tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy, połowę kroimy w drobną kostkę, drugą w większą kostkę. Dodajemy do boczku, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smażymy 10 min pod przykryciem, mieszając co chwilę. Zalewamy wrzątkiem (1,5 litra), dodajemy płaską łyżeczkę soli i gotujemy na dużym ogniu (pod przykryciem) przez 30 min.
    Po tym czasie wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę marchew, kminek, gotujemy na dużym ogniu przez 10 min (w razie potrzeby dodajemy wrzątku).
    Pora kroimy w piórka, wrzucamy do zupy i gotujemy jeszcze 5 min.
    Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym oraz majerankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować