Ugotowane ziemniaki zapiekane z podsmażoną cebulką, gotowanym jajkiem i chrupiącym boczkiem. Proste, smaczne i sycące danie.
40 min
Dla 3 osób
Składniki:
3 duże ziemniaki
1 duża cebula
150 g boczku wędzonego parzonego
3 jajka
1 czubata łyżka posiekanego koperku
sól
pieprz
przyprawa do dań z ziemniaków lub pieprz ziołowy
1/2 łyżki oleju
tłuszcz do wysmarowania formy
Ziemniaczana zapiekanka z cebulą, boczkiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek kroimy w kostkę lub, jeśli jest w plasterkach (jak u mnie), w kwadraciki. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na rumiano. Zdejmujemy z patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w kostkę cebulę. Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę i gotujemy na parze ok.13-14 minut (powinny pozostać lekko "niedogotowane"). Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w dużą kostkę.
2.Ziemniaki, cebulę wraz z tłuszczem, połowę boczku, jajka i koperek mieszamy delikatnie (odrobinę koperku możemy pozostawić do posypania gotowego dania). Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzem oraz przyprawą do dań z ziemniaków lub pieprzem ziołowym, ponownie delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy lub mniejszych foremek żaroodpornych wysmarowanych lekko tłuszczem, na wierzchu rozkładamy pozostały boczek. Zapiekamy 10-15 minut w temperaturze 150 stopni. Przed podaniem posypujemy koperkiem.
Porady
Do przygotowania zapiekanki można wykorzystać ugotowane ziemniaki pozostałe z poprzedniego obiadu.
Komentarze