Ziemniaczana zapiekanka z cebulą, boczkiem i jajkiem

4.98 (194 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Ugotowane ziemniaki zapiekane z podsmażoną cebulką, gotowanym jajkiem i chrupiącym boczkiem. Proste, smaczne i sycące danie.

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
    1 duża cebula
    150 g boczku wędzonego parzonego
    3 jajka
    1 czubata łyżka posiekanego koperku
    sól
    pieprz
    przyprawa do dań z ziemniaków lub pieprz ziołowy
    1/2 łyżki oleju
    tłuszcz do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.98 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki Jajko

Ziemniaczana zapiekanka z cebulą, boczkiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w kostkę lub, jeśli jest w plasterkach (jak u mnie), w kwadraciki. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na rumiano. Zdejmujemy z patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w kostkę cebulę. Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę i gotujemy na parze ok.13-14 minut (powinny pozostać lekko "niedogotowane"). Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w dużą kostkę.
  • 2. Ziemniaki, cebulę wraz z tłuszczem, połowę boczku, jajka i koperek mieszamy delikatnie (odrobinę koperku możemy pozostawić do posypania gotowego dania). Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzem oraz przyprawą do dań z ziemniaków lub pieprzem ziołowym, ponownie delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy lub mniejszych foremek żaroodpornych wysmarowanych lekko tłuszczem, na wierzchu rozkładamy pozostały boczek. Zapiekamy 10-15 minut w temperaturze 150 stopni. Przed podaniem posypujemy koperkiem.

Porady

Do przygotowania zapiekanki można wykorzystać ugotowane ziemniaki pozostałe z poprzedniego obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Jajka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować