Zupa ziemniaczana z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa: pietruszka, marchewki, por, seler, 1 cebula pokroic na mniejsze części w krążki lub kostkę i zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i czarny pieprz. Gotować przez ok. 20 minut, po czym do zupy dać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować przez następne 20 minut.
2.Na patelnię dać pokrojony w kostkę boczek, kiedy tłuszcz się wytopi dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek oraz majeranek, l know zarumienić. Następnie dać mąkę i zrobić zasmażkę. Do zasmażki przed dodani do zupy należy dać 1-2 łyżek wywaru z zupy aby zasmażką się zahartowana i rozmieszac po czym dodać do zupy. Zupę doprawić do smaku solą pieprzem.
Komentarze