Zupa ziemniaczana z boczkiem

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo prosta można by powiedzieć pospolita zupa ziemniaczana, ale na jesienne chłodne dni w sam raz.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ok. 75 dag ziemniaków
    2,5l wody
    2 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    Kawałek selera
    1 biała część pora
    2 cebulę
    2 ząbki czosnku
    kawałek boczku 10-15 dag
    2 łyżki mąki
    2 liścia laurowe
    3-4 ziarenka ziela angielskiego
    3-4 ziarenka pieprzu czarnego
    2 łyżki majeranku
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupa jarzynowa

Zupa ziemniaczana z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa: pietruszka, marchewki, por, seler, 1 cebula pokroic na mniejsze części w krążki lub kostkę i zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i czarny pieprz. Gotować przez ok. 20 minut, po czym do zupy dać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować przez następne 20 minut.
  • 2. Na patelnię dać pokrojony w kostkę boczek, kiedy tłuszcz się wytopi dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek oraz majeranek, l know zarumienić. Następnie dać mąkę i zrobić zasmażkę. Do zasmażki przed dodani do zupy należy dać 1-2 łyżek wywaru z zupy aby zasmażką się zahartowana i rozmieszac po czym dodać do zupy. Zupę doprawić do smaku solą pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować