Zupa paprykowo ziemniaczana

4.93 (153 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa ta powstaje w mgnieniu oka. Jest smaczna i delikatna. Prosta w przygotowaniu, ale genialna w połączeniu składników. O tej porze roku, taki ciepły posiłek jest obowiązkowy.

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
    2-3 ziemniaki
    1-1,5 litra bulionu
    1 cebula
    1 łyżka mąki
    2 żółtka
    1 łyżka ostrego ketchupu
    Sól, pieprz
    Suszona bazylia
    Mielona ostra i słodka papryka
    Masło
Wystaw ocenę:

4.93 (153 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa paprykowo ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion zagotować, dodać do niego pokrojoną w kostkę i oczyszczoną z pestek paprykę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Warzywa ugotować do miękkości.
    Cebulę posiekać i zarumienić na maśle, oprószyć mąką i zrobić zasmażkę. Całość dodać do zupy i chwilę pogotować.
    Żółtka wymieszać z małą ilością gorącej zupy i ketchupem, dodać do garnka. Wymieszać, chwilę pogotować.
    Zupę doprawić do smaku, podać zaraz po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Ziemniaki Żółtko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować