wspomnienie czasów studenckich :) bardzo sycąca i pożywna zupa ;] przepis autorski,
30 min
Składniki:
porcja na 2 dni dla 2 osób
2 duże ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1,5 l. wody
2 liście laurowe
2 laski dobrze wędzonej kiełbasy
1 łyżka żurku z torebki WINIARY
1 łyżka barszczu białego z torebki WINIARY
zakwas do żurku (z butelki)
sól/ pieprz/ majeranek
2 ząbki czosnku
1 łyżka chrzanu
1 łyżka śmietany 18%
Zupa zalewajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, marchew i pietruszkę myjemy, obireamy i kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy sól, pieprz, liście laurowe i gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy kiełbasę pokrojoną w półtalarki i gotujemy całość do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy żurek i barszcz biały (z torebki) rozrobiony w zimnej wodzie i doprowadzamy naszą zupę do wrzenia. Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, sól, pieprz i zakwas (zupę trzeba próbować czy ma odpowiedni smak, ja zawsze daję "na oko"), gdy uzyskamy odpowiedni dla Nas smak, dodajemy chrzan, czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek.
Komentarze