Zupa ZALEWAJKA

4.49 (175 ocen)

  • 30 min

wspomnienie czasów studenckich :) bardzo sycąca i pożywna zupa ;] przepis autorski,

  • 30 min

Składniki:


  • porcja na 2 dni dla 2 osób

    2 duże ziemniaki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1,5 l. wody
    2 liście laurowe
    2 laski dobrze wędzonej kiełbasy
    1 łyżka żurku z torebki WINIARY
    1 łyżka barszczu białego z torebki WINIARY
    zakwas do żurku (z butelki)
    sól/ pieprz/ majeranek
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka chrzanu
    1 łyżka śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa zalewajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchew i pietruszkę myjemy, obireamy i kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy sól, pieprz, liście laurowe i gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy kiełbasę pokrojoną w półtalarki i gotujemy całość do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy żurek i barszcz biały (z torebki) rozrobiony w zimnej wodzie i doprowadzamy naszą zupę do wrzenia. Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, sól, pieprz i zakwas (zupę trzeba próbować czy ma odpowiedni smak, ja zawsze daję "na oko"), gdy uzyskamy odpowiedni dla Nas smak, dodajemy chrzan, czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek.

    Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować