Zupa "zalewajka"

4.5 (143 ocen)

Szybka i zaspakajająca głód na długo.

Składniki:

  • - Ziemniaki 4 szt.
    - Marchewka 1 szt.
    - Pietruszka 1 szt.
    - Kiełbasa 1 szt.
    - Bulion 1,5 l
    - Jajko 1 szt.
    - Mąka 3 łyżki
    - Sól
    - Pieprz czarny mielony
    - Mleko
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zalewajka Kluski

Zupa "zalewajka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na duże kawałki. Marchewkę i pietruszkę również obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Pokrojone warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu.
  • 2. KLUSKI LANE: w misce mieszamy mąkę, szczyptę soli i jajko, aby powstała jednolita masa trochę gęstsza niż śmietana. Gdy warzywa gotujące się w bulionie będą już miękkie, wlewamy cienkim strumieniem do garnka z zupą przygotowane ciasto na lane kluski, ciągle mieszając. Gotujemy ok. 3-4 minuty.
  • 3. Kiełbasę kroimy w średniej grubości plasterki lub półplasterki. Wrzucamy ją na patelnię i podsmażamy na rumiano. Przekładamy ją do garnka z zupą. Dolewamy mleko, aby zupa się zabieliła oraz doprawiamy ją solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować