Smaczna i tania zupa z dodatkiem kluseczek i smażonego boczku z cebulką. Polecam.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 duża marchew
1 duża cebula
2 ziemniaki
1 l domowego rosołu
3 listki laurowe
150 g wędzonego boczku
2 łyżki oleju
1 szkl mąki orkiszowej
100 ml zimnej wody
sól do smaku
pieprz do smaku
1.Warzywa obieramy i myjemy. Marchew kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę. Wkładamy do gotującego się rosołu, dodajemy listki laurowe i gotujemy.
W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę z boczkiem przez kilka minut i wkładamy do zupy.
Z mąki i wody robimy kluseczki i dokładamy go gotującej się zupy. Gotujemy razem przez kilka minut. Na samym końcu doprawiamy zupę do smaku.
Komentarze