Zupa Zagraj

4.44 (178 ocen)

  • 40 min

Z tego co wiem jest to regionalna zupa warmii i mazur. Moja babcia nauczyła ją robić moją mamę a mama ostatnio nauczyła ją robić mnie. To rodzinna tradycja.

  • 40 min

Składniki:

  • 5-6 dużych ziemniaków
    listek laurowy
    4 ziela angielskie
    łyżka Podravki
    ciut słoninki
    pętko kiełbasy
    pół cebuli
    boczek/wędzonka wg uznania
    kapusta kiszona wg uznania
Wystaw ocenę:

4.44 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa zagraj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka wlej wody do połowy wysokości. Wrzuć listek laurowy i ziele angielskie.
  • 2. Do wrzącego wywaru wrzuć obrane,umyte i pokrojone na plasterki ziemniaki. Gotuj na średnim ogniu.
  • 3. Na patelni podsmaż na brązowo pokrojoną w kostkę/paski słoninkę. Dorzuć tak samo pokrojony boczek/wędzonkę a gdy się zrumieni dorzuć jeszcze pokrojoną w ćwierćplasterki kiełbaskę. Gdy wszystko podsmażysz do brązowego koloru na ostatnie 3 minuty dorzuć drobno pokrojoną cebulę.
  • 4. Na patelnię wlej chochlę wywaru a następnie całą zawartość patelni przelej z powrotem do garnka. Pogotuj jeszcze ok.10 min.
  • 5. Podawaj na ciepło z odrobiną kapusty kiszonej na środku. Smacznego!

Porady

Kluczem do sukcesu jest dobrej jakości kiełbasa!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować