Zupa z makaronem i zasmażką

4.97 (187 ocen)

  • 30 min

Szybka i pożywna. Robię ją, kiedy nie mam dużo czasu na gotowanie.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 l wody
    1 kostka wołowa
    1 mała marchewka
    kawałek pietruszki, selera i pora
    mała cebula
    2 średnie ziemniaki
    natka pietruszki i selera
    liść laurowy
    2 ziela angielskie
    1 łyżka mąki
    2 łyżki smalcu
    pieprz
    makaron (najlepiej drobny, małe muszelki, gwiazdki)

Wystaw ocenę:

4.97 (187 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z makaronem i zasmażką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z kostką, zielem i liściem laurowym. Marchewkę, pietruszkę, pora i selera pokroić w kostkę lub plasterki. Dodać do gotującej się wody. Po kilku minutach dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, podsmażyć na smalcu cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy będzie ciemnieć dodać mąkę. Uważać, żeby nie przypalić zasmażki. Dodać do gotującej się zupy. Doprawić pieprzem. Po ugotowaniu dodać posiekana natkę selera i pietruszki. Podawać z makaronem ugotowanym osobno.

Porady

Makaronu nie należy dodawać do całej zupy, gdyż bardzo napęcznieje i rozmięknie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować